Projectgroep schijf van vijf: samen aan de slag met toekomstbestendige teams

Gepubliceerd op: 24 april 2025

De projectgroep Teams van de Toekomst – Schijf van Vijf is onlangs weer bijeengekomen om de individuele projectplannen met elkaar te delen. Tijdens het overleg werd duidelijk hoeveel werk er al is verzet door de projectleiders van de deelnemende organisaties. Het is mooi om te zien hoe breed het project gedragen wordt binnen het Lerend Netwerk!

Alle vier de betrokken VVT-organisaties starten in september 2025 met de schijf van vijf-scholing, verzorgd door Zomer & Cornelissen. Iedere organisatie heeft daarbij gekeken naar wat het beste past binnen de eigen context en welke medewerkers deelnemen. De scholingstrajecten lopen in elk geval door tot in 2026.

In de plannen is veel aandacht voor de borging van kennis en vaardigheden binnen de organisaties. Daarnaast wordt er afstemming gezocht met andere projectgroepen, zoals die rond informele zorg en technologische innovaties, om kennis te delen en met elkaar een gemeenschappelijke taal te hanteren.

Er is bovendien gezamenlijk communicatiemateriaal ontwikkeld. Dit zorgt voor herkenbaarheid en eenduidige communicatie richting deelnemers, maar ook richting bewoners, cliënten, mantelzorgers en ketenpartners.

Terug
  • Deel dit bericht:

Nieuws

Langer en beter thuis

Staatssecretaris Langdurige Zorg bezoekt Zorgcentrum Beek & Bos

Verhuizen naar een ‘verpleeghuis’ en toch de eigen huisarts houden? Bij Zorgcentrum Beek & Bos kan het. De specialist ouderengeneeskunde -die voorheen na opname de behandeling overnam van de huisarts- wordt hier alleen ingezet voor de specialistische zorg. Staatssecretaris Vickey Maeijer ging op 7 april met Beek & Bos in gesprek over de voorwaarden, effecten en uitdagingen van dit behandelmodel (= project Medisch Generalistische Zorg). Korte lijnen en de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste persoon. Beek & Bos gaat uit van het gedachtegoed van stepped care: opschalen waar nodig, afschalen waar kan. Een compact behandelmodel waarin de Specialist ouderengeneeskunde alleen wordt in gezet op de S van Specialist. Bewoners blijven, waar mogelijk, onder behandeling van hun eigen huisarts. De huisarts kan verwijzen naar de specialist ouderengeneeskunde die aan Beek & Bos verbonden is. Daarnaast kan de huisarts een gedragswetenschapper of paramedicus inschakelen. Beek & Bos heeft een verpleegkundig specialist in dienst, zij filtert de vragen en wordt in dit model zonder verwijzing ingezet. De verpleegkundig specialist is de spil en schakel tussen het zorgteam en de behandelaren. Dit compacte behandelmodel levert goede zorg op. Het tekort aan behandelaren wordt niet opgelost maar behandelaren geven aan dat de druk op hen wel afneemt. Bovendien zijn de kosten van dit behandelmodel lager, winst voor BV Nederland. Een mooi voorbeeld van zorg met toekomst. De staatssecretaris heeft tijdens de rondgang door Beek & Bos onder meer kennis gemaakt met de VR Intodmentia bril, het muziekwaterbed, de mantelzorgondersteuner en de drie prachtige nieuwe ontmoetingsruimten waar ook dorpsbewoners gebruik van kunnen maken. Meer weten over het behandelmodel van Zorgcentrum Beek & Bos? Neem contact op (0475-391700) met Mariëlle Tijssen, zorgmanager, of Harm Hoekstra, bestuurder.
Lees meer
10 april 2025
MGZ bijeenkomst
Langer en beter thuis

Startbijeenkomst MGZ-project

Op donderdag 6 maart vond de startbijeenkomst van het project Medisch Generalistische Zorg (MGZ) plaats bij Zorgcentrum Beek & Bos. Tijdens deze bijeenkomst gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over hoe zij – per organisatie als gezamenlijk (Beek & Bos, Vincent Depaul en Sint Jozef) – de invulling van de behandelcomponent kunnen verkennen. Toegankelijkheid van MGZ onder druk MGZ omvat de zorg die wordt geleverd door huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijke gehandicapten, zowel overdag als tijdens de ANW-uren. De toegankelijkheid van deze zorg staat onder druk, onder andere door een groeiend tekort aan zorgprofessionals. In het recent afgesloten Convenant Samenwerking MGZ zijn kaders vastgesteld over hoe regionaal afspraken kunnen worden gemaakt om MGZ toegankelijk te houden voor alle Wlz-cliënten, ongeacht waar zij wonen. Inhoud van de bijeenkomst Harm Hoekstra, bestuurder van Beek & Bos, deelde hoe hij in 2021 met dit project is gestart en op welke manier het traject is vormgegeven. Vervolgens gaf Esther van Dooren, Adviseur MGZ bij Vilans, een toelichting op de landelijke ontwikkelingen binnen MGZ. Carlien Vaes, projectleider MGZ en verpleegkundig specialist Eva van Meijel, beiden werkzaam bij Beek & Bos, vertelden over de ervaringen en inzichten die zij hebben opgedaan tijdens het traject. Vervolgstappen Na afloop van de bijeenkomst is besproken dat iedere organisatie eerst intern zal verkennen of en hoe zij aan de slag willen gaan met het MGZ-project. In mei komen de betrokken organisaties opnieuw bij elkaar voor een vervolgoverleg, waarin de uitkomsten van deze verkenning en mogelijke vervolgstappen worden besproken.
Lees meer
17 maart 2025